Wednesday, August 8, 2012

Ayam Masak Lemak Cili Padi

Sudah jemu dengan ayam goreng? Ingin pula beralih ke masakan berkuah?
Mungkin korang boleh memilih "Ayam masak Lemak Cili Padi".
Antara hidangan yang memang menjadi kegilaan aku selama ini.
Selamat Mencuba.


Bahan:

- 1 ekor ayam
- 3 biji cili merah (cili hidup)
- 2 batang serai
- 1 biji bawang besar (kalau yang original punyer, tak perlu guna bawang)
- 1 keping asam gelugur (Aku lebih prefer kalau guna air asam jawa)
- 1 1/4 biji kelapa atau sepaket santan serbuk (1 biji diambil santan, 1/4 biji dijadikan kerisik)
- 20 cili api atau cili kering pedas
- 1 tual atau 2.5 sm kunyit hidup
- Garam secukup rasa

Jom start memasak:

* Potong ayam ikut berapa korang nak. (seeloknya seekor ayang dipotong 14)
* Cili api, cili merah dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat, serai dititik separuh lumat serta bawang besar dimayang halus.
* Masukkan ayam dan bahan yang sudah ditumbuk ke dalam periuk berserta bawang yang sudah dimayang, serai dan perahan santan.
* Masak hingga mendidih.
* Masukkan pati santan, asam gelugur dan kerisik, kacau hingga rata.
* Apabila ayam sudah empuk, masukkan garam secukup rasa. (garam tu jangan banyak sangat nanti korang kene dara tinggi pula :P)
* Biarkan ia mendidih seketika dan biarkan seketika sebelum api ditutup.

No comments:

Post a Comment

Ingin Ketahui Lagi? Klik Sini