Bahan-bahannya :
4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih2 ye)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar
3 cm belacan (kalau nk kaw, kalau ade resdung baeq tak payah masuk)
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit & lada blend sekali)
3 batang serai - korg titik sampai lumat
bendi / terung (potong la ikut suka)
air asam jawa (secukup rasa)
garam + gula (gula kalau korang berminat)
minyak masak (bukan petrol)
Cara Memasak :
Panaskan minyak (kasi dia menyanyi)
Masukkan bahan2 yang korang blend tadi tu
Serai jangan lupa campak sekali
Masak sampai benda blend tu garing & masak... (pecah minyak)
Masukkan gula. (jangan banyak lak, mau manis pulak nanti.. hehe)
Campakkan ikan. Kacau, kacau dan kacau
Masukkan air asam jawa pulak. (jangan sampai masam lak)
Last sekali, masukkan bendi atau terung.
Garam secukup rasa
Biar dia mendidih seketika
Setel suda..
No comments:
Post a Comment